২৩ নভেম্বর ২০১৯  ঢাকা, বাংলাদেশ  
শেষ আপডেট এই মাত্র    
ADS

Question no-9, Tag questions নবম-দশম শ্রেণির প্রস্তুতি বিষয় ॥ ইংরেজি দ্বিতীয় পত্র

  • রাসেল আহমেদ;###;সহকারী শিক্ষক (ইংরেজি);###;আহাম্মদাবাদ উচ্চ বিদ্যালয়;###;ত্রিশাল, ময়মনসিংহ;###;মোবাইল : ০১৭২৭৯৩৮৮১৫

1.(a) Success cannot be achieved without efforts ____.?

(b) Everybody knows it ____.?

(c) The successful people are very industrious, ____.?

(d) Everything glorious is gained though hard labour ____?

(e) So, industry is the key to success ___ ?

Ans : (a) can it? (b) Dont they ? (c) Arent they ? (d) Isnt it ? (e) Isnt it ?

2.(a) Telling lies is a great sin ____?

(b) One lie begets hundred life ____?

(c) None believes a liar ____?

(d) He has to lead a miserable life ____?

(e) So, all of us ought to refrain from telling lies ____?

Ans : (a) Isnt it ? (b) Doesnt it ? (c) Do they ? (d) Hasnt he ? (e) Oughtnt we ?

3.(a) Shapna has little knowledge about computer ____?

(b) But she can improve herself if she is interested in it ____?

(c) I think she has no interest in it ____?

(d) She should be motivated at all ____?

(e) Lets talk to her ____?

Ans : (a) Has she ? (b) Cant she ? (c) Has she ? (d) Shouldnt she ? (e) Shall we ?

4.(a) Hello, Rumi, You swa the programme on the arsenic pollution in the ATN yesterday ____?

(b) OH! Rajib, It has already become a serious problem in our country ____?

(c) Yes, it enters into our body when we take arsenic contaminated water ____?

(d) It can cause different diseases ____?

(e) You are right, Ru[mi. Everyone must be careful about taking water ____?

Ans : (a) Didnt you ? (b) Hasnt it ? (c) Doesnt it ? (d) Cant it ? (e) Mustnt they ?

5.(a) I need a pen, ____ ?

(b) I must write a letter to my friend ____?

(c) I have not written a letter to him for a long time ____?

(d) As we are friends, I think, we should keep in touch, _____ ?

(e) I am irregular in writing but my friend is always regular in writing ____?

Ans :(a) Dont I ? (b) Mustnt I ? (c) have I ? (d) Shouldnt we ? (e) Isnt he ?

6.(a) The wind blows gently in the spring, ____?

(b) Let them do the work ______?

(c) Hwo nice the flowers are _____?

(d) Everything looks beautiful in a moonlit night, _____?

(e) Work hard to succeed _____?

Ans : (a) Doesnt it ? (b) Will you ? (c) Arent they ? (d) Doesnt it ? (e) Will you ?

7.(a) Your letter gave me much pleasure _____?

(b) I am glad inform you about our sports day ____?

(c) We decorated the school campus colorfully _____?

(d) Among the events, sack race and three leg race are interesting _____?

(e) None could resist laughter watching these events ____ ?

Ans : (a) Didnt it ? (b) Aint I ? (c) Didnt we ? (d) Arent they ? (e) Could they ?

8.(a) We see that Msum has little knowledge about games and sports, _____?

(b) Lets talk to him ____?

(c) We think, he doesnt knwo hwo to play tennis ____?

(d) Everybody praises an all rounder _____ ?

(e) Though he is a good student, he is lazy, _____?

Ans : (a) Has she ? (b) Shall we ? (c) Does he ? (d) Dont they ? (e) Isnt he ?

9. (a) Success cannot be achieved without effort _____?

(b) Everybody knows it _____?

(c) The successful people are very industrious ____?

(d) Everything is gained through hard labour _____?

(e) Industry is the key to success ____?

Ans : (a) Can it ? (b) Dont they ? (c) Arent they ? (d) Isnt it ? (e) Isnt it ?

10.(a) Telling lies is a great sin ____?

(b) One lie begets hundred lie ____?

(c) None believes a liar ____?

(d) He has to lead a miserable life____ ?

(e) All of us ought to refrain from telling life ____?

Ans: (a) Isnt it ? (b) Doesnt it ? (c) Do they ? (d) Hasnt it? (e) Oughtnt we ?

11.(a) I need a pen ____?

(b) I must write a letter to my friend ____?

(c) I have [not written aû letter to him for a long time____?

(d) We should keep on touch ____?

(e) ¸ friend is always regular in writing ____?

Ans : Dont I ? (b) Mustnt I ? (c) Have I ? (d) Shouldnt we ? (e) Isnt he ?

12.(a) The wind blows gently in spring ____?

(b) Let them do the work ____?

(c) Hwo nice the flowers are ____?

(d) Everything looks beautiful in moonlit night ____?

(e) Work hard to succeed ____ ?

Ans : Doesnt it ? (b) Will you ? (c) Arent they ? (d) Doesnt it (e) Will you ?

13.(a) Your letter gave me much pleasure ____?

(b) I am glad to inform you ____?

(c) We decorated the school campus ____?

(d) Among the events, sack race and three legs race were interesting ____?

(e) None could resist laughter watching these ____?

Ans : (a) Didnt it ? (b) Aint I ? (c) Didnt we ? (d) Werent they ? (e) Could they ?

14.(a) Masum has Little knowledge about games and sports ____?

(b) Lets talk to him ____?

(c) He does not knwo hwo to play tennis ____ ?

(d) Everybody praises an all rounder _____?

(e) Though he is a good student, he is layy ____?

Ans : (a) Has he ? (b) Shall we ? (c) Does he ? (d) Dont they ? (e) Isnt he ?